Glazura odnosno estrih predstavlja tankoslojni plošni građevinski element koji se polaže na nosivu podnu konstrukciju te na razdjelni i izolacijski sloj.

Osnovni sastojci glazure su voda, cement i agregat. Za potrebe glazure dodaje se tek mala količina vode, jer cilj je dobiti gotovo suhu mješavinu. Kao agregat koristi se pijesak granulacije 0-4 mm te tzv. fini pijeska.

Svaka glazura mora se armirati pomoću posebnih armaturnih vlakana ili klasičnih armaturnih mreža.

Funkcija glazure (estriha) odnosi se na izravnavanje i ujednačavanje betonske podloge s ciljem dobivanja ravnog i kvalitetnog podsloja za završni pod. Osim toga, nagibna glazura omogućuje otjecanje vode.

Vrste estriha prema vezivima, debljini te mokrom sustavu polaganja:
– cementni estrih: debljina: 30 do 80 mm
– samorazlivni estrih na osnovi kalcijevog sulfata: debljina: 25 do 70 mm
– mase za izravnavanje – polimerni cementni nanosi; debeloslojni debljine 5 – 30 mm, tankoslojni debljine 1 – 10 mm
– polimerni estrih: debljina: 10 do 50 mm
– estrih na osnovi magnezijevog klorida – magnezitni odnosno ksilolitni estrisi debljine 10 – 30 mm
– estrih na osnovi bitumena – asfaltni estrisi: debljina: 30 – 80 mm

Vrste estriha prema nalijeganju na nosivu podlogu:

• estrih na tamponu (na podovima)
• estrih na stropnoj monolitnoj ploči
• estrih na montažnoj prethodno izrađenoj etažnoj ploči
• estrih na elastičnoj podlozi

Vrste estriha prema povezivanju s donjim slojem odnosno podlogom:

– vezni estrih (bez razdjelnog sloja): idealan za izradu tankoslojnih preslojavanja i visokih opterećenja. Podloga mora biti suha, nemasna i bez pukotina
– estrih na razdjelnom sloju: koristi se za izravnavanje podloge te postaje premosnica za projektirane visine. Idealan za podloge na kojima se ne smije dotaknuti donja nosiva konstrukcija. Osim toga, prikladan je za visoka opterećenja. No, ne može se koristiti kao toplinski ili zvučni izolator.
– plivajući estrih na razdjelnom elastičnom sloju; ploča iznimne savitljivosti s ciljem ravnomjernog razdjeljivanja opterećenja na podlozi. Ploča je odijeljena od zidova, cijevi i ostalih konstrukcija. Prikladan je za izradu završne podne obloge te se koristi kao toplinska i zvučna izolacija. U ovu grupu ubraja se i estrih s podnim grijanjem: njime se oblijevaju cijevi podnog grijanje. Prije ugradnje estriha, cijevi moraju biti dobro učvršćene te ispunjene tekućinom za grijanje.

 Vrste estriha prema mjestu izrade:
– estrih ugrađen na samom završetku
– suhomontažni estrih (prethodno izrađene ploče)
Glavni uvjeti  za izradu glazure (estriha)
– moraju biti ugrađeni svi okviri za prozore i za vrata
– moraju biti uzidana sidra, konzole i ostali elementi
– prije glazure obavezno ugraditi električnu i cijevnu instalaciju

Nosiva podloga
Prije nanošenja glazure, betonsku podlogu treba dobro očistiti od prljavštine i prašine, kao i od preostalih građevinskih materijala poput opeke, žbuke, ostataka armature, ambalaže i sl. Prostor mora biti zaštićen od kiše, vjetra, propuha i naglih promjena temperature. Prije nanošenja glazure obavezno popuniti i izravnati udubljenja. Nosiva ploča može se izravnati uz pomoć mase za izravnavanje ili koristeći namjensku žbuku.

Kao što ste mogli pročitati, na kvalitetu odnosno kakvoću izvedbe estriha najviše utječu debljina, tvrdoća i armiranje. Kako bi postavljanje glazure bilo uspješno i zadovoljavajuće, važno je pripaziti na sve navedene čimbenike. Osim toga, ne manje važno;  za izvođenje ovakvih radova obavezno se obratite stručnjacima.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM