Fasaderski radovi ubrajaju se u one građevinske radove kojima je cilj stvoriti ugodnu mikroklimu u stambenom prostoru zahvaljujući nanošenju sloja izolacije i žbuke.

Osim toga, fasaderski radovi štite građevinu od vremenskih utjecaja. Ako zanemarimo funkcionalnu stranu fasade i okrenemo se estetskoj strani, fasaderski radovi u najvećoj su mjeri odgovorni za postizanje željenog izgleda objekta.

Sukladno tome, fasaderski radovi mogu se podijeliti na:
– Gradnju i planiranje fasade
– Izrada toplinsko-fasadnog sustava
– Ventilirani fasadni sustav

Gradnja i planiranje fasade:

Fasada se izrađuje prema postojećim tehničkim propisima i normativima. S obzirom na to, prije izvođenja bilo kakvih fasaderskih radova fasaderi najprije moraju sastaviti plan: plan se sastoji od odabira odgovarajućeg premaza, materijala i elemenata za fasadu i vrata. Osim toga, planiranje fasade obuhvaća i donošenje odluke o tome koja će se tehnika koristiti pri izradi fasade. Gradnju i planiranje fasade stoga možemo nazvati klasičnim fasadnim sustavom. Točnije, riječ je o žbukanju pročelja objekta klasičnom cementno-vapnenom žbukom, a završna se obrada može izvesti tankoslojnom dekorativnom žbukom ili, naravno, bojom.

Izrada toplinsko-fasadnog sustava:

Fasaderi koriste različite vrste toplinske fasade kao i tehnike njihova izvođenja. Toplinsko-fasadni sustav možemo podijeliti na:

Toplinsko-izolacijski sustav: osigurava toplinsku zaštitu te udobnost stanovanja. Osim toga, pruža zaštitu od buke i od požara te rješava problem nastanka plijesni. Ono što je najvažnije, ekološki je prihvatljiv jer smanjuje gubitak energije za grijanje za više od 60%.

Sustav s toplinskom žbukom: idealan je za podloge koje već imaju toplinsku izolaciju, poput opeke s toplinskom izolacijom. Najprije je potrebno pripremiti podlogu, a zatim fasaderi je fasaderi žbukaju toplinskom žbukom minimalne debljine 4 cm. Nakon što se podloga osušila, potrebno je nanijeti fini sloj žbuke debljine tek 5 mm s ciljem postizanja optimalne vodoodbojnosti. Nakon sušenja slijedi završna obrada dekorativnom žbukom.

Sustav s pločama: najbolja toplinska izolacija može se postići ako se ugrade neki sustavi s pločama koji su od stiropora ili od kamene vune. Važno je napomenuti da na kvalitetu toplinske izolacije ovisi  debljina tih ploča. Ploče se izravno postavljaju na čvrstu i suhu podlogu.

Fasade s bijelim fasadnim stiroporima: bijela fasadna stiropor ploča izvrsne je toplinske izolacije. Lagana je, teško zapaljiva, odnosno ne podržava gorenje. Može se koristiti i u slučaju unutarnje i vanjske toplinske i zvučne izolacije.

Fasade s grafitnim fasadnim stiroporima: sivi fasadni stiropor sadrži grafit te samim time ima bolja izolacijska svojstva od bijelih stiropor ploča. Koristi se kao toplinska izolacija u vanjskim fasadnim sustavima.

Fasade s kamenom vunom: kamena vuna je ekološki prihvatljiv materijal koji pruža zaštitu od vrućine i niskih temperatura. Izvrstan je zvučni izolator otporan na vatru. Materijali za toplinsku izolaciju fasada na bazi kamene vune izrađuju se od sirovina za proizvodnju stakla i kamena uz dodatak recikliranih materijala. Osim toga, dodaju se razna veziva i ulja.

Termo-toplinska izolacija fasadnih cokli: za toplinsku i termo izolaciju temelja (cokli) koristi se izolacijski materijal sličan stiroporu.

Ventilirani fasadni sustav:

Najvažnija prednost ovakvog sustava proizlazi iz zračnog prostora koji se nalazi s unutarnje strane fasadne obloge, a odgovoran je za sprječavanje pregrijavanja toplinske izolacije uslijed iznimno visokih temperatura.  Samim time, zračni prostor odvodi vlagu.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM