Tesarski radovi odnose se na radove izrade raznih drvenih konstrukcija ili skela ili dijelova konstrukcije koji se ugrađuju u građevinski objekt kao element pomoćnih konstrukcija ili kao završni proizvod. Najčešće je riječ o drvenim konstrukcijama pri izgrađivanju cesta, mostova, tvorničkih hala, brodova i ostalih namjenskih zgrada.

Tesari su građevinski radnici koji obavljaju tesarske radove. Sukladno definiciji tesarskih radova, tesari obrađuju drvo te izrađuju skele i ostale građevne konstrukcije. Kada govorimo o tesarskim radovima na zgradama i stambenim objektima, najveći dio posla odnosi se na izradu krovnih konstrukcija.

Tesarski alati

Danas još uvijek postoje tradicionalni tesarski alati i suvremeni alati. Tradicionalni tesarski alati su:
– Sjekira
– Stega
– Libela
– Visak
– Odvijači
– Turpije
– Tesarska olovka
– Tesarski čekić
– Svrdla
– Ručna pila

Sjekira: sjekira se koristi za cijepanje ili sječenje drva i ostalih materijala. Pri tesarskim radovima koristi se za izrađivanje i grubo oblikovanje. Sjekire dolaze u različitim veličinama.

Stega: stega se koristi radi spajanja više elemenata u jedan. Sastoji se od dvije čeljusti suprotne rotacije, a postavljene su na vodilici.

Libela: mjerni instrument kojim se provjerava okomitost ili vertikalnost podloge.

Visak: visak predstavlja metalni uteg koji je obješen na vezicu, koja prolazi kroz kvadratnu metalnu pločicu. Visak služi za provjeravanje vertikalnosti (uz pomoć gravitacije)

Odvijači: alat za odvrtanje i zavrtanje vijaka
Turpije: namijenjene su za glačanje ili struganje površine.

Tesarska olovka: njome se obilježavaju linije koje će se obrađivati.

Tesarski čekić: alat kojim se zabijaju vijci. Na glavi tesarskog čekića nalaze se utori pomoću kojih se lakše i jednostavnije mogu izvaditi vijci iz oplate.

Svrdla: koriste se za izrađivanje rupa na drvenim površinama. Svrdla se razlikuju ovisno o promjeru rupe koju će izraditi.

Ručna pila: najvažniji tesarski alat. Koristi se za rezanje drvene građe, za urezivanje drveta te za izradu profila građe.

Suvremeni tesarski alati odnose se na električne verzije tradicionalnih aparata poput:
– Električni cirkulari
– Električne bušilice
– Laserski uređaji za mjerenje
– Ostali tesarski alati za obradu drvene građe

Važnost profesionalnih tesara u svakodnevnom životu

Kao što smo ranije spomenuli, tesarski radovi ne obuhvaćaju samo jedan dio poslovanja već je riječ o raznolikosti poslova koji su uvijek prisutni svuda oko nas. Tesarstvo zapravo predstavlja jedno od najsvestranijih zanimanja na svijetu.

Kao rezultat toga, budući da se tesari mogu usko specijalizirati na područjima koja dotiču njihove vlastite interese i sposobnosti.

Tesari pomažu u izgradnji hotela, uredskih zgrada, škola, bolnica, restorana, maloprodajnih objekata i ostalih zgrada. Osim s drvetom, tesari često imaju priliku raditi i s ostalim materijalima prilikom uokvirivanja vanjskih zidova ili izgrađivanja unutarnjih pregrada.

Pomažu u izgradnji domova; izgrađuju stepenice, pripremaju krovišta pa čak se susreću i s estetskim uređenjem doma kao što je izrađivanje ugradbenih ormara, vrata i drvenih podova.

Tesari u industrijskom sektoru rade na infrastrukturnim projektima koji zahtijevaju pripremu specijalizirane stolarije za izgradnju sigurnih i čvrstih skela, čvrstih pregrada ili preciznih kalupa za lijevanje betona. U ovom slučaju tesari sudjeluju u izgradnji tunela, mostova i brana.

Tesari režu, oblikuju i montiraju drvene proizvode, nerijetko ih ugrađujući u kuće i stambene zgrade.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM