Suha gradnja odnosno knauf sistem u više se navrata koristi kao idealno rješenje za izgradnju ili obnovu stambenog ili poslovnog prostora.
S obzirom na to da se radi o kvalitetnoj izvedbi te brzoj i suhoj montaži, suha gradnja postala je najčešće korištena tehnika za kvalitetnu gradnju eksterijera i uređenje interijera.

Knauf sistem gradnje bazira se na temelju industrijski predgotovljenih sustava gradnje, koji se, dakle, sastoje od dva osnovna elementa: nosiva konstrukcija i obloga. Osnovni materijal koji se koristi pri suhoj gradnji jest gips; točnije, gipsane ploče.

Metoda suhe gradnje idealna je za izvođenje pregradnih zidova, zidnih obloga, spuštenih stropova, dekorativnih elemenata i sl.

Proizvodi za suhu gradnju – knauf sistem gradnje:
– Posebna gipsana ploča za visokokvalitetnu suhu gradnju
– Standardna gipsana ploča
– Plošni membranski zvučnik
– Protupožarna gipsana ploča
– Impregnirana gipsana ploča
– Knauf frezane ploče za tehniku preklapanja
– Cementna ploča za unutarnju primjenu
– Sustav zidova s gotovom dekorativnom podlogom
– Specijalna gipsana ploča za visokokvalitetnu protupožarnu zaštitu
– Perforirana gipsana ploča za apsorpciju zvuka s efektom čišćenja zraka

Osnovni sistemi zidova

Suha gradnja danas je dostupna u širokom rasponu izvedbi, a osnovi se sistemi za zidove odnose na:
– Suhu žbuku
– Zidnu oblogu
– Pregradne zidove

Suha žbuka: lijepljenje gipsanih ploča na masivni zid čime se postiže iznimno glatka površina. Suha žbuka ne može se koristiti u prostorima s trajno visokom vlagom zraka, jer se gipsane ploče neće zalijepiti na vlažni zid. Prije nanošenja suhe žbuke potrebno je premazati površinu sa impregnacijskim premazom. Premazivanjem podloge povećava se sigurnost i trajnost veze ljepila s podlogom.

Zidna obloga: zidna obloga s metalnom konstrukcijom idealna je u slučaju poboljšavanja toplinske ili zvučne zaštite postojećih zidova. Osim toga, ovakav sistem zidne obloge osigurava provođenje standardnih instalacijskih vodova.

Pregradni zidovi: glavna funkcija pregradnih zidova je, kao što sami naziv kaže, podjela prostora. No, osim toga, knauf sistem pregradnih zidova osigurava protupožarnu, zvučnu i toplinsku izolaciju.

Glavni tipovi pregradnih zidova odnose se na:
– Pregradni zid s jednostrukom potkonstrukcijom; jednostruka obloga: primjenjuje se kod izrađivanja pregradnih zidova bez dodatnih protupožarnih i akustičnih zahtjeva
– Pregradni zid s jednostrukom konstrukcijom; obostrano dvoslojna obloga: pregradni zidovi sa zvučnom zaštitom uz primjenu protupožarnih ploča

Spušteni stropovi
Spušteni stropovi primjenjuju se u slučajevima kada klijent želi sakriti konstrukcijske dijelove ili instalacijske vodove građevine te kada želi umanjiti visinu prostora.

S obzirom na to da je riječ o suhoj gradnji, knauf sistem donosi brojne prednosti u odnosu na neku drugu tehniku uređenja, izgradnje ili adaptacije prostora.

Prednosti suhe gradnje:
–  Manja težina građevnih elemenata (nema opterećivanja osnovne nosive konstrukcije zgrade)
– Fleksibilnost u oblaganju drvene krovne konstrukcije
– Zadovoljeni zahtjevi zvučne, protupožarne i toplinske izolacije
– Uvođenje instalacija unutar pregrada, bez razbijanja zidova
– Kvalitetna izvedba osigurava najvišu razinu stambene udobnosti

Gips kao materijal koji se koristi pri ovakvom načinu gradnje pozitivno utječe ne samo na stanovanje već i na prirodu. Gips je:
–  Ekološki podoban: čuva energiju
–  Negoriv
–  Udoban za stanovanje: zvučna izolacija
–  Isplativ: smanjuje vrijem ei troškove izvedbe
–  Trajan: podnosi opterećenja

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM