Keramičarski radovi obuhvaćaju širi spektar poslova. Točnije, odnose se na:

– pripremanja podloge
– polaganje pločica
– fugiranje

Pripremanje podloge

Prije samog početka izvođenja keramičarskih radova najvažnije je upoznati se s vrstom podloge, svojstvima keramike, s izborom odgovarajućeg materijala, s pripremom podloge i sl.
S obzirom na to da je glavni preduvjet za kvalitetno i profesionalno postavljanje pločica čista, suha, nesmrznuta, čvrsta i dovoljno nosiva ravna podloga, istu je potrebno dobro očistiti od starih obloga, ljepila, žbuke i ostalih materijala.

Osim toga, pripremanje podloge odnosi se i na njezino izravnavanje i impregnaciju. Za izravnavanje podloge (betonski zid ili cementna žbuka) obično se koristi reparaturni mort. Zatim, za učvršćivanje podloge te osiguranje trajne veze između podloge i keramičke obloge potrebno je:
–              premazati slabo upojne podloge odgovarajućim sredstvom
–              premazati jako upojne podloge odgovarajućim sredstvom
–              impregnirati podlogu od keramičkih pločica

Polaganje pločica

Ovisno o tome o kakvoj je podlozi te vrsti keramičke obloge riječ, potrebno je zamiješati određenu količinu ljepila za pločice uz dodatak vode. Tek kad se dobije gusta ujednačena konzistencija, smjesa je pogodna za nanošenje. Imajte na umu da svaki put odstajalu smjesu malo promiješajte, bez dodavanja vode.
Na ranije pripremljenu podlogu nanosi se odgovarajuće ljepilo koje je potrebno razvući u jednom smjeru. Važno je napomenuti da bi veličinu zubaca trebalo prilagoditi dimenziji pločice.

Pločicu čvrsto utisnite u sloj ljepila koji ste nanijeli na podlogu, a širina fuga određuje se umetanjem križića.

Fugiranje

Masa za fugiranje miješa se s određenom količinom vode do te mjere dok masa ne bude pogodna za nanošenje. Tako pripremljena masa se uz pomoć gumene lopatice nanosi i dijagonalno utiskuje u fuge. Višak mase za fugiranje potrebno je odmah ukloniti, dok je masa još svježa.
Važno je napomenuti da se za potpuni estetski i funkcionalni učinak keramičke i podne obloge mora koristiti kvalitetna masa za fugiranje. Masa za fugiranje dolazi u raznim bojama te baršunastih i glatkih tekstura. Mogu biti za unutarnje ili vanjske radove.

Alat i oprema za izvođenje keramičarskih radova
–              križići: koriste se za postizanje jednakog razmaka između pločica. Osim toga, isti onemogućuju klizanje svježe postavljenih pločica
–              kutni L profil: za zaštitu i ukrašavanje vanjskih kuteva obloga
–              kutni zaobljeni profil: precizan rad te estetski izgled
–              profili za kade
–              T profili
–              Okapnice za balkon i terase

Različite vrste pločica

S obzirom na to da na tržištu postoji raznovrsna ponuda zidnih i podnih pločica, moguća su brojna kombiniranja kada je riječ o uređenju stambenog ili poslovnog prostora. Osim toga, sve se pločice mogu dodatno urediti dekorativnim elementima, naljepnicama ili fugama različitih boja.

Keramičke, mramorne ili bilo koje druge vrste pločica mogu se postaviti u kupaonice, sanitarne prostorije, balkone, kuhinje, na terase i na ostale zidne i podne površine.
Različite dimenzije pločice omogućuju „igranje“ s prostorom koji uređujete.

Keramičke pločice prodaju se po kategorijama, odnosno prema njihovoj namjeni. Postoje vanjske protuklizne pločice otporne na vremenske uvjete i one namijenjene za unutarnje prostore.

Za potrebe izvođenja keramičarskih radova, obavezno se obratite stručnjacima; iskustvo, brzina, znanje i stručnost keramičara najvažnija je u pogledu obavljanja keramičarskih radova.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM